Resa

Slottet som inspirerade Jane Austen

Upplev en historisk plats där du kanske träffar på Mr. Darcey.

Grimsthorpe är en anrik anläggning som har en association med familjerna Bertie & Willoughby. 1516 var ägaren Baron Willoughby d Éresby, en framstående herre vars hustru var sällskapsdam åt Drottning Katherine av Aragon. En bit in på 1700-talet fick slottet sin fantastiska Barock-front åt norr av Robert Bertie, 4:e Earlen av Lindsay, den förste Greven av Ancaster.

Han anlitade den välkände arkitekten Vanbrugh, som bl.a. har ritat Castle Howard och Blennheim Palace. I närheten växte Jane Austen upp och använde detta slott och dess miljö i sina noveller. Jane Austen’s bror james, var gift med en av döttrarna.

Hela anläggningen är öppen för publik och det är synd att inte besöka den om du befinner dig i närheten, eller är en inbiten Jane Austen fan. En grandios byggnad med en storslagen park.

Slottet är beläget i hjärtat av Hertfordshire, öster om Nottingham. Drick gärna ditt afternoon tea i det ombyggda Georgianska vagnsstallet. Efter en lång härlig dag på anläggningen rekommenderar jag övernattning på närbelägna Griffin Inn i Irnham, ett stenkast bort. Griffin Inn är ett 4-stjärnigt litet hotell i en konverterad 1700-tals byggnad med en fantastisk frukost.