Resa

Palacio Real de Madrid

Ett måste när du besöker Madrid.

Madrid har varit hem för de Spanska kungarna sedan urminnes tider. Långt före Madrid blev huvudstad i Spanien anlade Emir Mohamed I ett fort på platsen. Charles den förste och hans son Philip den andre lade grunden till det nuvarande palatset som har Berninis ande i sig. Charles den tredje, den store spanske reformatorn, blev dock den förste att bosätta sig i det nya palatset.

Palatset rymmer över 3 000 rum, men det är enbart ett fåtal som visas. Det anses som ett av de mest påkostade kungliga palatsen i Europa. Det är otroligt grandiost med marmor, guldutsmyckningar, fantastiska takmålningar och magnifika ljuskronor.

Från det att man går in via stora trappan (designad av Sabatini) bländas man av dess storhet. Tronsalen med takmålningar av Tiepolo samt Gasparini rummet är några av de påkostade rummen som visas. Besök även den kungliga rustkammaren som ger en inblick i svunna tiders prakt, även på slagfälten. Besöker du palatset en onsdag har du stor chans att se den kungliga vaktavlösningen, ett väldisciplinerat skådespel.

Den vackra parken nedanför slottet når du via trappan i ena änden av palatsgården, med en storslagen utsikt över Madrid. Oavsett vilken årstid du besöker Madrid är detta palats ett måste, du ner det enklast med Metron, hållplats Opera.