Resa

Chateau de Fontainebleau

Kejsarstilens högsäte.

När du besöker Paris och är intresserad av Empire stil är ett besök på Slottet Fontainebleau ett måste. En perfekt dagsutflykt från det hektiska stadslivet. Du når det enkelt med direkttåg från Gare du Nord till den lilla staden Fontainbleau. Väl framme är det gångavstånd till slottet.

Chateau de Fontainebleau är en del av UNESCO:s världsarv. Slottet har anor från 1100-talet och har varit bostad för många av Frankrikes Kungar under sju decennium. Slottet har genomgått många ombyggningar och varje regent har satt sin prägel på det. Slottet som har över 1,500 rum, är beläget i hjärtat av parken på 65 hektar som också är väl värd besöket.

Detta var Kejsar Napoleons högsäte och han transformerade det till en symbol för sin storhet. Här levde han till han gick i exil 1814. Tronsalen i Chateau de Fontainebleau är helt fantastisk, liksom Marie Antoinette’s turkiska boudoir, Drottningens sängkammare och det stora biblioteket, för att nämna några av de 125 rummen du besöker under rundturen.

Sedan rekommenderar jag lite afternoon tea på terrassen Cour de la Fontaine, där du har en magnifik utsikt över parken. Orkar du mer finns det olika slingor i den stora parken, där du kan sitta ner på en bänk och bara njuta.

Ovan: Drottningens sovkammare — Bild från french-lifestyle.com

Ovan: Slottet i sin storslagna Empire-stil. — Bild från ville-imperiale.com

Ovan: Den stora parken är också värt ett besök — Bild från handi-tourisme77.fr

Ovan: Tronsalen i Chateau de Fontainebleau